5 lucruri pe care trebuie să le știi atunci când construiești o casă nouă

Construirea unei noi case este o experiență captivantă, câteodată copleșitoare, dar pentru constructorul tău este una de rutină, de aceea ai nevoie sa fii un participant activ în toate aspectele legate de procesul de construcție pentru a te asigura că visul tău devine realitate.

Construirea noii tale case nu poate fi un exercițiu pasiv, deoarece există atât de multe decizii care “trebuie” să fie luate de tine. Dacă nu ești în măsură sau nu dorești să iei aceste decizii, vei forța constructorul în a le lua singur și astfel vei avea riscul ca noua ta casa sa nu se realizeze în modul pe care ți l-ai imaginat sau sa nu coste cum ai previzionat. Mai jos gasesti 5 lucruri pe care trebuie să le știi și să le iei în considerare atunci când vei construi noua ta casă:

1. Cunoaște-ți sumele necesare

Înainte de a începe construcția noii tale case, fă niste simulări pentru a determina dacă iți poți permite să construiești casa pe care ți-o dorești. Cele mai multe planuri de casă oferă un cost estimativ al construcției în funcție de locația unde vei construi.

2. Verifică reputația constructorilor

Multi constructori sunt disponibili, dar nu toți oferă servicii calitative, pe măsura așteptărilor tale. Fă un pic de cercetare pentru a afla care constructori au cea mai bună reputație. Fie că vei căuta informații on-line sau prin recomandări de la familie și prieteni, încearcă sa afli dacă un constructor este respectat pentru că face muncă de calitate, precum și la timp.

3. Construiește având revânzarea în minte

Nu contează cât de mult iubești casa pe care o construiești, este destul de probabil că nu va fi ultima casa pe care o vei deține vreodată. Știind asta, ar trebui să fii conștient de potențialul și valoarea de revânzare. Nu adăuga atât de multe upgrade-uri care să iți ridice prețul casei tale fața de cele din cartier. Și nu alege nimic prea ieșit din comun. Întreabă-te dacă, caracteristicile la care te gândești ar fi atractive sau nu și pentru alte persoane.

4. Gândește-te sa adopți tehnologia “verde

Asigură-te sa faci cercetare în proiectarea noile tale case pentru a maximiza eficiența energetică. Arhitectul și constructorul tău te pot ajuta sa te asiguri că ferestrele sunt orientate spre sud, astfel încât să obții cât mai mult soare posibil pentru încălzirea casei tale. Vei dori să te asiguri că băile și garajul sunt pe partea de sud și au ferestre mici, pentru a minimiza pierderile de căldură. Petrece timp în alegerea sistemelor de izolare și aer conditionat, precum și în alegerea aparatelor cu eficiență din punct de vedere energetic.

5. Nu uita de recepția finală

Odată cu recepția finală se va întocmi o listă cu lucrările minore rămase de executat. Aceasta listă este creată la sfârșitul construcției și arată ceea ce trebuie să fie în  făcut în continuare sau ce trebuie să fie reparat în noua construcție. Tu împreuna cu contractantul veți crea această listă și pentru aceasta va trebui, fie să iei notițe din timp de fiecare dată când vizitezi locația construcției sau să iți programezi o verificare in detaliu înainte de recepția finală.

Când creezi o listă de lucrări rămase de rezolvat pentru noua ta casă, ține cont de faptul că problemele de obicei se împart în două categorii: defecte rezonabile și defecte nerezonabile. Defecte rezonabile sunt defecte care se încadrează în limitele de toleranță ale construcției de clădiri (sau defecte nesemnificative, care, în general, nu afectează calitatea noii constructii). Pe de altă parte, defectele nerezonabile sunt defecte care trebuie să fie reparate. Aceste probleme afectează calitatea constructiei.  Înainte de a termina recepția casei, vei face o trecere in revistă pentru a verifica dacă punctele rămase pe lista au fost realizate sau nu. Verifică cu atenție aceste elemente.

Asigură-te că ai reținut o suma de plata ca și garanție pentru finalizarea operațiunilor din lista finală. Acest lucru iți va permite să te muți în noua ta casă cu siguranța că firma care se ocupa de constructie va repara in totalitate elementele rămase de rezolvat. Recepția finală marchează un moment emoționant în procesul de construcție, deoarece casa ta este aproape gata! Amintește-ti totusi sa nu treci cu usurința prin lista finală pentru a nu regreta că nu ți-ai luat timp necesar pentru a rezolva aceste probleme.