10 lucruri de știut despre ferestre și uși

1. Ferestrele, luminatoarele și ușile ineficiente adaugă costuri de aproximativ 25 la sută din factura medie de energie a unei gospodării. Puteți reduce costurile de energie cu până la 15 la sută instalând ferestre termopan cu 2 sau 3 foi de geam.

2. Reduceți zgomotul de afară cu geamuri termopan umplute cu argon între foile de sticlă. Cu căt sunt mai largi spațiile de aer intre panourile de sticlă sau cu cat este mai mare grosimea sticlei, cu atât se va reduce și mai mult zgomotul ambiental.

3. Durata de viață: Majoritatea producătorilor dau ferestrelor o durată de viata de aproximativ 20 de ani. Semnele că ferestrele nu mai sunt functionale includ neînchiderea corectă a ferestrelor sau colectarea de condens sau gheata pe suprafața panourilor.

4. Luminatoarele furnizeaza cu 30% mai multă lumină decât ferestrele verticale de aceeași mărime.

5. Ferestrele din lemn masiv: sunt un izolator foarte bun împotriva căldurii sau frigului, însă sunt costisitoare, necesită întreținere și îsi modifica dimensiunile prin umflare sau contractare în functie de sezon.

6. Ferestrele din PVC: prețuri accesibile, costuri de întreținere reduse.

7. Ferestre placate: cel mai scump tip de ferestre, cu rame din lemn in interior și strat de aluminiu sau vinil pe exterior. Cadrul de lemn ajută la minimizarea transferului de căldură sau frig, în timp ce stratul exterior reduce costurile de întreținere.

8. Ferestrele din Vinil: Accesibile și cu întreținere redusă însă culoarea se poate pierde în timp

9. Sticla Low-E (Low-Emissivity glass): are un strat fin metalic care păstrează căldura în casă în timpul iernii și in afara casei în timpul verii. Geamurile Low-E reduc de asemenea costurile cu energia electrică si blocheaza razele ultraviolete, in același timp permițând ca 95% din lumina sa treacă mai departe.

10. Sticla Krizet – În cazul în care țineti la intimitate, luați în considerare foile de sticlă tratate de tip Krizet care permit trecerea luminii, însă limiteaza vizibilitatea. Această sticlă este folosită de obicei pentru ferestrele băilor sau pentru ușile interioare.