Eficienta ferestrelor – Ce ne rezerva viitorul

Pierderea de energie prin ferestre poate egala pana la 10 la suta din consumul de energie al unei cladiri, astfel incat, avand cea mai buna tehnologie, poti reduce necesarul de energie si salva o mare parte din bani in acelasi timp. Cum programele de eficientizare a constructiilor au devenit tot mai ambitioase, tehnologia folosita la ferestre te poate ajuta la satisfacerea acestor obiective.

Inlocuirea ferestrelor

Pentru proiectele de renovare, ar putea fi mai eficient sa inlocuiesti ferestrele vechi cu o tehnologie mai noua: ferestrele cu 2 foi de geam combina emisivitatea redusa (low-e) cu folosirea argonului sau gazului xenon intre foile de geam pentru a creste eficienta energetica, iar ferestrele cu 3 foi de geam pot fi chiar mai eficiente, reducand consumul de energie cu 12,2 la suta peste varianta cu 2 foi de geam datorita proprietatilor lor ridicate de izolare.

Eficientizarea ferestrelor existente

Noua tehnologie de film pentru ferestre poate oferi beneficiile unui grad scazut de emisivitate (low-e) prin aplicarea pe ferestrele existente. Aceasta tehnologie respinge radiatia solara, reduce aportul de caldura cu pana la 81 la suta si aduce economie de 30 la suta la facturile de energie. Aceasta poate fi o metoda eficienta de a imbunatati o cladire mai veche fara costuri foarte mari.

Cea mai interesanta descoperire recenta a fost filmul de fereastra care poate fi activat dupa cum este necesar. Un grup de parteneri de afaceri europeni si-au petrecut in ultimii ani in cercetarea unui film organic multi-strat reflexiv, care controleaza cantitatea de caldura radiata fara a afecta lumina vizibila ce intra in casa. Aplicarea unui mic voltaj asupra filmului creeaza un camp electric ce blocheaza radiatiile solare in timp de vreme calda; in schimb, acest efect poate fi oprit in timpul iernii sau in zilele cand cerul este acoperit de nori.

Cercetarile viitoare au ca tinta incorporarea de tehnologie fotovoltaica pentru a genera energie de la razele solare ce lovesc ferestrele cladirii. Studiile actuale in acest domeniu indica o eficienta de colectare a energiei solare de circa 10 la suta, ceea ce momentan este semnificativ mai mica decat randamentul maxim generat in prezent de panourile solare, de 15 la suta, insa este o posibilitate interesanta pentru studiile viitoare.